ROZVOD MÝTY A FAKTY
14.08.2024

Najväčšie mýty o rozvode

Rozvody sú často sprevádzané množstvom nepravdivých informácií, ktoré môžu spôsobiť zbytočné obavy a zmätok. Rozhodli sme sa preto vyvrátiť tie najčastejšie, aby ste vedeli, na čo sa skutočne pripraviť:

 

Mýtus 1:

Na podanie návrhu na rozvod potrebujem „podpísané rozvodové papiere“ od manžela/manželky.

Fakt:

Súhlas od druhého manžela na podanie návrhu nie je nutný. Druhý z manželov sa k návrhu na rozvod vyjadrí na základe výzvy súdu.

 

Mýtus 2:

Pri rozvode sa automaticky delí aj majetok nadobudnutý v manželstve (BSM).

Fakt:

Majetok sa delí až po právoplatnosti rozsudku o rozvode, kedy BSM manželov zaniká a to buď dohodou manželov alebo v súdnom konaní o vyporiadaní BSM.

 

Mýtus 3:

O starostlivosti o deti sa rozhoduje až po rozvode.

  Fakt:

Ak majú rozvádzajúci sa manželia maloleté deti, s konaním o rozvode je  zo zákona (teda „povinne“) spojené aj konanie o úprave výkonu ich rodičovských práv a povinností na čas po rozvode.

 

❌ Mýtus 4:

Matka vždy získa starostlivosť o deti.

Fakt:

Nie je automatické, že starostlivosť o deti získa vždy matka. Súd pri rozhodovaní vždy prihliada na záujem dieťaťa a jeho právo na vzťah s oboma rodičmi a posúdi, či bude dieťa zverené:

  • do spoločnej osobnej starostlivosti oboch rodičov
  • do striedavej osobnej starostlivosti oboch rodičov
  • alebo do osobnej starostlivosti jedného z rodičov – a tým môže byť aj otec

 

Mýtus 5:

Výživné bude určené na minimálnej úrovni, pretože aj keď manžel zarába dobre, oficiálne má minimálny plat.

✅ Fakt:

Pri určovaní výživného súd zohľadňuje schopnosti, možnosti a majetkové pomery rodičov. Skúma, či pracovná pozícia povinného rodiča zodpovedá jeho vzdelaniu a praxi, a porovnáva jeho plat s platom v podobných pozíciách.

Súd preto môže vychádzať aj z tzv. potencionality príjmu alebo v prípade podnikateľa z potencionality príjmu podnikateľa.

 

Mýtus 6:

Ak bude dieťa zverené do spoločnej alebo striedavej starostlivosti, tak sa výživné neurčuje

✅ Fakt:

Aj v týchto prípadoch súdy môžu určiť výživné. Výživné sa určí v závislosti od podielu času, ktorý bude dieťa tráviť u každého z rodičov, od životnej úrovne každého z rodičov a od potrieb maloletého dieťaťa.

 

Mýtus 7:

Rozvod vždy znamená dlhý a nákladný súdny proces.

Fakt: V skutočnosti môže byť rozvod aj rýchly a relatívne lacný, ak sa obe strany zhodnú na rozvode a o ohľadom úpravy práv v povinností k maloletým deťom uzatvoria rodičovskú dohodu.

 


Autor: Martina Beňová

Zdieľať: